Hírek

Nemzetközi máltai találkozó Kárpátalján

November 28-29-én nemzetközi rendi küldöttség látogatott el Budapestre és Beregszászra. A küldöttséget ŐE. Fra’ Alessandro de Franciscis nagyispotályos vezette; részt vettek még a Rend magyarországi nagykövete, a német, lengyel, román és magyar nemzeti szövetségek elnökei, a Malteser International főtitkára, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselője, és Ukrajnából a nagykövetségi tanácsos, a Malteser Ukraine elnöke, a Malteser Ivano-Frankivszk és a Beregszász Járási Máltai Szeretetszolgálat elnökei.

A cél az volt, hogy az új Nagyispotályos és a szomszéd országok szövetségeinek vezetői közvetlenül is megtekintsék a három ukrajnai máltai segélyszolgálat munkáját, és erősítsék az együttműködésüket velük. Külön fókuszban volt a logisztikai munka és annak potenciálja a Rend nemzetközi bevetése szempontjából.

A program november 28-án kezdődött Budapesten, egy stratégiai megbeszéléssel a Magyar Szövetség rendházában. Másnap a küldöttség Beregszászra utazott, ahol a Beregszász Járási Máltai Szeretetszolgálat székházában Makuk János elnök és munkatársai fogadták őket. A megbeszélés során Pavlo Titko, mint a Malteser Ukraine koordinátora, beszámolt a Máltai Rend munkájáról Ukrajnában, nem csak a háború kezdete óta, hanem már harminc éve. Kihangsúlyozta a Máltai Rend jelenlétének sorsszerűségét, keresztény értékeivel és munkája minőségével. Makuk János és Roman Yaruckyk részletesebben beszéltek helyi egységeik munkájáról, Beregszászon és Ivano-Frankivskban, szintén kihangsúlyozva a Máltai Rend harmincéves jelenlétét és elismert tevekénységet Ukrajnában. Utána a küldöttség meglátogatta a beregszászi máltai raktárt, amelynek segítségével a háború kezdete óta több, mint ezer tonna humanitárius segély lett szétosztva Ukrajna minden részén, közel háromszáz helyi partneren keresztül. Makuk János külön megköszönte a nemzetközi segélyt, és a világ minden országából érkező önkénteseket, akik ezt lehetővé teszik.

Ez a látogatás erős motivációt ébresztett a résztvevőkben, hogy tovább fokozzák és célzottabbá tegyék a segélyakciókat a háború sújtottá Ukrajna javára, és megerősítsék a koordinációt egymás közt. A következő lépések egy Zoom megbeszélés a nagykövetségekkel, és egy operatív megbeszélés a közeljövőben a Malteser International székhelyén, az érintett segélyszolgálatokkal.

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu