Hírek

Érző szívvel és józan ésszel

 

 Előadás helyett inkább informális beszélgetés volt az együttlét, amelyben Azbej Tristan mindenekelőtt elmondta: az elsősorban az üldözött keresztények megsegítésére öt éve létrehozott Hungary Helps program az újonnan megalakult kormánytól megerősítést kapott, megbízást a folytatásra.

Szervezeti változás, hogy az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság a Miniszterelnökségről átkerült a Külgazdasági- és Külügyminisztériumba. Ez a váltás több előnnyel is jár majd: az Államtitkárság rendelkezésére áll majd a teljes magyar diplomáciai infrastruktúra, és a feladatok is megnövekedtek: az eddig elsősorban humanitárius – tehát az életben maradáshoz minimálisan szükséges – segítséget nyújtó Hungary Helps program (Segítő Magyarországnak lehetne fordítani…) feladatai kibővülnek, immáron gazdaságfejlesztési támogatást is nyújthat ott, ahol erre szükség van. Mindezeken felül a vallásdiplomácia is ehhez az államtitkársághoz tartozik majd.

A feladat nem könnyű. A mintegy 360 millió vallása miatt üldözött keresztény ember helyzete, sorsa, rászorultsága nagyon különböző a világ országaiban. Van, ahol csak jogaikban korlátozzák őket, de például Észak-Koreában, Nigériában az életük is veszélyben van. Sajnos a statisztikák nem mutatnak javulást, egyre inkább terjed a vallási intolerancia, az erőszak a keresztény vallásúakkal szemben.

A Hungary Helps program egyik nagyon fontos filozófiai alapja az a gondolat, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol a baj van – és nem a bajt idehozni hozzánk. Természetesen ha valaki veszély elől menekül, és átlépve az országa határát, Magyarország az első biztonságos ország, akkor minden segítséget megkap, a legjobb példa erre az ukrajnai háború, amelynek kezdete óta immár hétszázezer menekült lépte át a magyar határt, és vagy a továbbutazáshoz kapott hathatós segítséget, vagy az itteni életéhez támogatást.

Érző szív és józan ész – ez lehetne a magyar menekültpolitika alapelve.

A Hungary Helps eddigi öt éve alatt félmillió embernek nyújtott segítséget. Fontos, hogy a közvetítők kizárása, a rászorulóknak történő direkt utalás – ha pénzügyi segítségről van szó – a „működési költségek” drasztikus csökkentésével járt, ami egy átlagos nyugat-európai segélyprogramnál akár 30 százalék mínusz is lehet, az a magyar rendszerben 2.7 százalék.

Számtalan projekt jött létre az elmúlt években „a máltai kereszt alatt”: Irakban, Libanonban, Fekete Afrikában, Szíriában – utóbbira jó példa az aleppói kórház felépítése. A kórház és iskolafelújítások – hiszen azok hasznát az ott élő nem keresztények is élvezik -, jó eszközök lehetnek a békés együttélés, a vallási tolerancia érdekében.

Nagyon nagy feladatot ad most az Államtitkárságnak az ukrajnai háború. „Lélekben nem voltunk felkészülve arra, hogy magyar embereknek kell segítséget nyújtanunk. Technikailag viszont igen.” - mondta Azbej Tristan.

A kárpátaljai magyarok mellett minden bajba jutott Kárpátalján tartózkodó, oda menekült ember, tartozzon bármely nemzetiséghez, kapott és kap humanitárius gyorssegélyt. Kárpátaljáról eljött hozzánk nagyon sok kettős állampolgársággal rendelkező magyar, megjelent a térségben viszont nagyon sok Kelet-Ukrajnából érkező belső menekült. Sok közöttük az idős, beteg ember – az ő ellátásukra az ukrán államnak nincs ereje, különösen a jelenlegi háborús viszonyok között. A jelenlegi helyzet tehát etnikai átrendeződéssel is jár Kárpátalján. A több mint száz napja tartó háború következménye, hogy kimerülnek lassan a tartalékok, az önkéntesek számát tekintve, de a rendelkezésre álló élelmiszer- és gyógyszerkészletek területén is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, a Beregszászi Járási Szeretetszolgálattal, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségével együttműködve támogatjuk a beregszászi logisztikai központot, és a közeljövőben létrehozunk egy humanitárius központot Beregszászon.

Magyarország ezen felül egy ukrajnai kórház és iskolák helyreállítását ajánlotta fel több milliárd forint értékben. Érthető, hogy Ukrajna ezt a támogatást csak a háború végén, a biztonsági helyzet megszilárdulása után hívja majd le.

VL

Képek: Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság

 

 

 

 

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu