HÍREK

Földrengés Nepálban
A Malteser International helyszíni segélynyújtásaA Nepálban történt tömegpusztító földrengés után, a Malteser International első segélycsapata már a helyszínen van. Egy felderítő és sürgősségi segélynyújtó csapat indult a régióba vasárnap reggel, hogy beindítsa a gyorssegélyi intézkedéseket, miután a nepáli kormány kihirdette a rendkívüli állapotot, és nemzetközi segítséget hívott. A Malteser International első segélyként 100’000 eurót bocsájtott rendelkezésre, és több mint fél tonna gyógyszert és orvosi segédeszközt küld a helyszínre.
 
"Sürgős segítség kell az embereknek Nepálban. A helyi egészségügyi infrastruktúra teljesen túl van terhelve: a kórházak zsúfolásig tele vannak, hiányoznak a gyógyszerek és a felszerelések. Az emberek puszta kézzel ásnak a romok közt, úgy keresik az áldozatokat és családtagjaikat, akiket még  nem találták meg. Nehéz  a terepen kommunikálni, mert az infrastruktúra összeomlott”, mondja Oliver Hochedez, a Malteser International sürgősségi segélyezési koordinátora.
 
A szombat reggeli 7,8 erősségű földrengés érzékelhető volt a környező országokban is, Indiában, Bangladesben és Pakisztánban. A epicentrum mintegy 50 mérföldre volt Katmandu fővárostól. A halálos áldozatok jelenlegi száma a nepáli hatóságok szerint 2200; a sérülteké eddig 5000-re nőtt. Sajnos, ezek a számok várhatóan nőni fognak, ahogy folytatódnak az utórengések Nepálban és a környező országokban - egy 6.7 erősségű utórengést jelentettek a térségben vasárnap reggel - és még szinte semmi hír nincs a földrengés hatásairól a fővároson kívül.
 
Malteser International, akinek 2012  óta vannak folyamatban projektjei Nepálban, sürgősen kéri az adományokat a www.malteser-international.org honlapon,  hogy gyors segélyt és rehabilitációt tudjon nyújtani a a pusztító földrengés által szenvedő közösségeknek.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu