HÍREK

Litván levesosztás
 
A „Karácsonyi leves” a Máltai Rend litván segélyszolgálatának immár kilencedik éve működő programja. A projekt célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a nehéz helyzetben, a társadalom peremén élő emberek sorsára. Ahogy Christian Bechtolsheim, a Szuverén Máltai Lovagrend litvániai nagykövete magyarázza: „A kampány elősegíti új kapcsolatok létesítését a legmagasabb szinten – az államelnökkel, a miniszterelnökkel, a kormánnyal és a helyi intézményekkel -, és ezzel egyidejűleg sok új önkéntest vonz, különösen fiatalokat, akikre mindig szükségünk van”.
 
„Ugyanilyen fontos, és hála ennek a kampánynak” teszi hozzá Bechtolsheim nagykövet, „hogy, folytatni tudunk olyan szociális ellátásokat, amelyeket már évek óta nyújtunk 16 városban, mint például az otthoni étkeztetéseket és az idősek házi gondozását.” 
 
Novemberben indult az idei „Karácsonyi leves” kampány, melynek során az év végéig több mint 29 litván városban a polgárok ízletes levest - egy tipikus litván ételt – ehetnek, és ezzel hozzájárulhatnak az idősek, a fogyatékkal élők, a hajléktalanok és árvák megsegítéséhez. A kampány egyik kiemelkedő pillanata volt a november 28-án, több híres litván zenész és színész részvételével megtartott adománygyűjtő hangverseny, melyet élőben közvetített a TV
 
Egy másik fénypontja a kampánynak a „Legjobb jótékonysági ötlet” verseny volt, melyet a Máltai Rend litvániai ifjúsági csoportja szervezett. Országszerte több tucat iskola vett ezen részt, adománygyűjtő koncertekkel, kiállításokkal és sokféle rendezvénnyel.
 
A nagykövet azt is kifejtette, hogy a „Karácsonyi leves” kampány felbecsülhetetlen támogatást élvez a litván intézmények részéről; maga a köztársasági elnök, Dalia Grybauskaite is aktívan részt vett benne egy videófelvétellel.
 
A Máltai Rend litván segélyszolgálata 1991-ben alakult; jelenleg 29 csoport tartozik hozzá országszerte. Naponta nyújt étkeztetéseket és szociális segítséget időseknek és betegeknek, közlekedési szolgáltatásokat szervez fogyatékkal élők számára, és nappali központokat tart fent hátrányos helyzetű családok gyermekei számára. „Tevékenységünkkel a legégetőbb társadalmi problémákat kívánjuk enyhíteni; segíteni igyekszünk a legsérülékenyebb társadalmi csoportokon”, mondja Bechtolsheim nagykövet. „E céloknak a megvalósításához hozzájárul még segélyszolgálatunk hatékony és kreatív kommunikációs munkája is, melyet a nagyközönség és a médiák felé fejt ki, hogy az emberek minél szélesebb rétegeiben tudatosítsa az adománygyűjtés fontosságát”, fejezi be a nagykövet.
 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu