Hírek

Beszámoló és képek a 2023-as csíksomlyói zarándoklatról

Makk Ádám és Vágvölgi Rita beszámolója: 

2023 Pünkösdi Zarándoklat 


Máltai lelkülettel és küldetéssel, "a hit védelmében" 46-an indultunk a csíksomlyói zarándoklatra, köztük 18 egyetemista, gimnazista korú zarándokkal. Szívünkben vittük hálánkat, hogy válaszolhatunk Égi Édesanyánk, "Babba" Mária hívására, az ő oltalmában vívhatunk lelki harcot, lemondva kényelmünkről, imáinkkal, saját magunk kiüresítésével, egymásra való odafigyeléssel. Szívünkben magunkkal vittük a ránkbízottakat, gyermekeinket, unokáinkat, szüleinket, testvéreinket, testi-, lelki betegeinket. Zarándokoltunk azért, hogy erőt, kitartást, örömet kaphassunk hivatásunk gyakorlásához, hitet, reményt, szeretetet, vigasztalást kérjünk a szétszakított magyar nemzetnek, békét a világnak.

Kértük a csíksomlyói Szűzanyát, hogy a Szentlélek által vezessen minket Szent Fiához, segítsen meghallani az Ő hangját, hogy mi is mindig igennel valaszolhassunk hívására.
Kértük, hogy a Szentlélek egyesítsen bennünket, hogy saját magunk érdekei helyett egymás gyarapodását tarthassuk szemünk előtt, s a zarándokúton segítség és áldás lehessünk egymás számára.
1567 óta, János Zsigmond fejedelem csapata ellen aratott győzelem emlékére, minden év pünkösd szombatján búcsút tartanak Csíksomlyón.
E csodás helyen, a természet katedrálisában tartott Szentmisében élhettük át a hitbéli, nemzeti összetartozást, a vigasztaló Szentlélek közelségét, a Szent Szűz oltalmát.

A székelyudvarhelyi zarándokok keresztaljához csatlakozva vettünk részt már pénteken korán reggel az indító szentmisén.  Szombat hajnalban 22 zarándoktársunk szállt ki a buszunkból, hogy csatlakozzanak a gyalogló keresztaljához.
Kilenc Máltai Lovag és egy Johannita Lovag közvetlenül a papságot felvezető kordon előtt, a Románia Szövetség és a Magyar Szövetség képviseletében együtt indult fel a nyeregbe, templomi öltözetben. Idős koruk miatt sajnos nem minden velünk lévő rendtársunk tudott csatlakozni hozzánk.
Pünkösd vasárnapi szentmisében Udvarhelyen ünnepeltünk a gyalogos zarádokok visszaérkezését, hétfőn a székely kálváriát imádkoztuk, majd az Ugron kápolnánál mondott Szentmise után indultunk haza.

A Magyar Máltai Lovagok Szövetségének jelenléte tanúságtétel hitünk mellett, a máltai lovagrend értékrendjének továbbadása fiataljaink és a zarándokok felé.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu