Hírek

A Szentatya kitüntette Solymári Dániel rendtársunkat

Az Apostoli Szentszék világi személyeknek adható legrégebbi kitüntetését adományozta Ferenc pápa Solymári Dániel magisztrális lovagnak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjének. A Szent Szilveszter Rend lovagkeresztjét Erdő Péter bíboros, prímás és Jusszef Abszi szíriai melkita görögkatolikus pátriárka adta át március 17-én, Budapesten, a prímási palotában.

A kitüntetéssel Solymári Dánielnek a Szentatya és a Szentszék nemzetközi kapcsolatai érdekében végzett kiemelkedő munkáját, elsősorban a nemzetközi segélyezés és a humanitárius diplomácia terén elért eredményeit ismerte el Ferenc pápa.

A Szent Szilveszter Rend lovagkeresztje a Szentszék állami kitüntetése, melynek odaítéléséről közvetlenül a pápa dönt. Ez az Apostoli Szentszék világi személyeknek adható legrégebbi kitüntetése, amelyet az Egyházért és annak nemzetközi kapcsolataiért végzett szolgálat elismeréseként adományoz a Szentatya. Első formáját II. Szent Szilveszter pápa alapította Aranysarkantyú Rend néven, ezt XVI. Gergely pápa 1841-ben mint Szent Szilveszter Rendet élesztette újra, tagjait pedig lateráni udvari grófoknak nevezték. Jelenlegi formáját 1905-ben, Szent X. Piusz pápa alkotta meg.

A Szent Szilveszter Rend lovagkeresztje mint pápai rendjel a legritkábban adományozott kitüntetések közé tartozik, az 1945 óta rendelkezésre álló iratok tanúsága szerint kevesebb mint tíz magyar ember részesült ebben az elismerésben, közülük a negyvenéves Solymári Dániel a legfiatalabb. A pápai kitüntetés átadását, melyre március 17-én került sor, Ferenc pápa közelgő magyarországi apostoli útjának előkészítésére időzítették.

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: Kovács Bence / Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu