HÍREK

Prágai konferencia Közép- és Keleteurópáról
 
 

 

2014. október 4-én, pontosan tíz évvel az első regionális konferencia után, gyűltek össze a Máltai Rend közép- és kelet-európai szervezetei és diplomáciai képviseletei Prágában, a Bohémiai Nagyperjelség palotájában. Tizennyolc ország képviseltette magát, többek között a Máltai Rend itt akkreditált nagykövetei, jeléül az egyre erősödő szinergiának és kölcsönhatásnak a humanitárius és diplomáciai tevékenységek között.

A konferenciát a Közép- és Kelet-Európai Bizottság hívta össze, melynek elnöke Ugron Imre, az MMLSz tagja. Ez a Bizottság egy külön rendi szervezet, amely a Máltai Rend struktúráit koordinálja a régióban. Célja elsősorban a szükségletek föltérképezése,  az együttműködés elősegítése és az információcsere a különböző szervek között.

Ebben az összefüggésben hangsúlyt kapott az együttműködési megállapodások fontossága, amit a Máltai Rend számos kelet-európai országgal kötött, mint például a 2011-ben kötött megállapodás a magyar állammal, amely elismeri a rendi tevékenységeknek vallási jellegét és garantálja azoknak támogatását, továbbá a közös elkötelezettséget a szociális, egészségügyi és humanitárius területeken.

"Látni, hogy milyen szélesen és erősen kötelezik el magukat az országaikban, ez a Rend központi kormánya részére rendkívül bátorító", mondta köszöntőjében Albrecht Freiherr von Boeselager nagykancellár a konferencia résztvevőinek. A Nagykancellár hangsúlyozta, hogy milyen figyelemreméltó "a minőségi együttműködés a különböző intézmények között a régióban, még határokon átnyúló projektekben is."

A konferencia során, amelyet Dominique de La Rochefoucauld-Montbel nagyispotályos nyitott meg, azokról a kihívásokról is beszéltek, amelyeket a transznacionális stratégiák jelentenek, mint például a romák integrációja a meglévő szociális rendszerekbe.

Beszélgetéstéma volt továbbá a következő Ifjúsági Világtalálkozó, ami Krakkóban kerül megrendezésre 2015-ben. Ennél az eseménynél is készenlétben lesznek a Máltai Lovagrend önkéntesei, hogy elsősegélyt nyújthassnak a világ minden tájáról várható résztvevőknek. Egyébként a következő ispotályosok találkozóján  - 2015 márciusban, Kölnben meg fogják vitatni a Rend tagjai és önkéntesek közös vezetés alatti fellépése kérdését.  

A prágai konferencián résztvett Moravcsik László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által vezetett PAIRS nemzetközi roma integrációs program vezetője. A Magyar Máltai Lovagok Szövetségét Kállay Ubul Tamás elnök és Szabadhegÿ Kristóf ispotályos és kincstárnok képviselte.  

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu