Hírek

János lovagok Bikolpusztán

Idén harmadik alkalommal élvezhették a jelenlévők a Szebényi házaspár, László és Lukrécia asszony szíves vendégszeretetét a bikolpusztai volt Reviczky kúriában. Keresztelő Szent János mártíromságának augusztus 29-i ünnepéhez kapcsolódóan a két lovagrend tagjai igeliturgián vettek részt, örömmel átélve újra, a közös éneklésben, a szentírási idézetekben és az igehirdetésben a számtalan összekötő kapcsot a két közösség spirituális értékei és vállalt feladatai között.

A liturgiát Gregersen-Labossa György johannita tagozati káplán vezette, igét hirdetett dr. Tóth Tamás máltai magisztrális káplán.

"Augusztus 29-e a magyar történelemnek egy nagyon különleges dátuma. Ezen a napon sétáltak be a török turisták a budai várba, 1541-ben, aztán ott maradtak egész sokáig, ugyancsak augusztus 29-én foglalták el a törökök Nándorfehérvárt, augusztus 29-én foglalták el Székesfehérvárt, ezen a naptári napon vonultak el Kőszeg alól, és augusztus 29-én volt a mohács vész is, tehát ez egy olyan dátum, amely valóban meghatározó a magyar történelemben"- mondta dr. Tóth Tamás. Az okokról, az egybeesésekről ma is vitatkoznak a történészek, egy azonban biztos: ez egy szimbolikus nap. Szulejmán szultán pedig adott a szimbólumokra.

"Nekünk ilyenkor Keresztelő János vértanúsága jut eszünkbe. Az a valaki, aki Krisztus előhírnöke volt, aki rendjeinknek is utat mutat évszázadok óta. Keresztelő János azért halt meg, mert tanúságot tett arról, akinek az előhírnöke volt. Ma mi a tetteinkkel, a szeretet gyakorlásával teszünk tanúságot arról, hogy mi is Jézus Krisztus hírnökei kívánunk lenni. Krisztus maga hív meg minket erre a feladatra, és soha nem mondta, hogy ez könnyű feladat. Kis és nagy döntéseinkben egyaránt Krisztust kell követnünk, hozzá kell tartoznunk"- zárta beszédét dr. Tóth Tamás.

Az igeliturgiát követően Szabadhegÿ Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége elnöke az Aranybulla másolatát adta át ajándékként Tomcsányi Istvánnak, a Johannita Rend vezérlő kommendátorának. A kúria melletti templomban - amelynek felújítása szintén a Szebényi házaspár áldozatkészségét dicséri - az imádságos együttlét kis koncerttel zárult. Az ezt követő kötetlen találkozó és a kedves vendéglátás remek alkalmat adott arra, hogy a két Szent János-rend tagjai még jobban megismerjék egymást.

vl

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu