HÍREK

A Világ Humanitárius Csúcstalálkozója

A Szuverén Máltai Lovagrend részt vesz 2016-ban a Világ Humanitárius Csúcstalálkozón Isztambulban. Ennek keretében rendezi ez év május 27-én azt a szimpóziumot, melynek témája: "Vallások együtt a humanitárius cél érdekében". Politikai döntéshozók, vallási vezetők és oktatók gyűlnek össze ezen a napon az ENSZ genfi székhelyén, hogy a csúcstalálkozóhoz kapcsolódó olyan kényes kérdéseket tárgyaljanak meg, mint például a hiten alapuló szervezetek szerepe háborús helyzetekben, és a vallások szerepe a megbékélés és a bizalomépítés előmozdításában.

A huszadik század folyamán a hadviselésben aránytalanul megnövekedett a civil célpontok és áldozatok száma. Száz évvel ezelőtt a háborúk áldozatainak 90%-a katona volt, ma pedig 90%-a civil személy.

A Szuverén Máltai Lovagrend hagyományos küldetésének a középpontjában áll a fegyveres konfliktusok áldozatainak történő humanitárius segítségnyújtás, és a veszélyeztetett civilek védelme. A jelenlegi erőszakos harci események, melyek a világ sok részén folynak, példátlan mértékűek, és roppant kihívást jelentenek a nemzetközi humanitárius közösségnek, hogy életeket mentsen, és védelmezze az emberi méltóságot.

A szimpóziumnak az a célja, hogy feltárja a vallások és a konfliktusok közti kapcsolatokat, és különösképpen is fényt derítsen arra, hogy a vallások és a hiten alapuló humanitárius szereplők hogyan tudnák jobban segíteni és megvédeni a konfliktusok által sújtott embereket, és egy olyan dinamikát teremteni, amely korlátozná az erőszak alkalmazását és elősegítené a megbékélést. A hit alapú intézmények valójában gyakran az elsők a helyszíneken, és az utolsók, akik elmennek: így kiemelten élvezik a helyi közösségek bizalmát.
Gyakran hallani azt a véleményt, hogy a vallások sok konfliktusban vannak jelen, mivel a történelem során sokszor játszottak szerepet a különféle ellentétekben. De a kép ennél sokkal összetettebb. A vallásos értékeket, bár kulcsfontosságúak a megbékélés és a béke szempontjából, túl gyakran azok manipulálják, akik a hatalomra törekednek és az erőszakból húznak hasznot.

A szimpóziumot - melyet a Szuverén Máltai Lovagrend kormánya az ENSZ-nél lévő állandó képviseletével együttműködve rendez – gazdagítani fogják azok az előadások, melyek a helyszíni tevékenységekről és statisztikákról szólnak.

A szimpóziumra itt lehet jelentkezni: http://lc.cx/z4X

Ha szeretne többet tudni a Világ Humanitárius Csúcstalálkozójáról, látogasson el a hivatalos honlapjára: www.worldhumanitariansummit.org

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu