Hírek

A Máltai Lovagrend nemzetközi ispotályosi konferenciát tartott Budapesten

Budapest, 2018. március 23.  Ezen a héten tartja a Szuverén Máltai Lovagrend évi nemzetközi ispotályosi konferenciáját. Idén a találkozó Budapesten történik, a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége rendezésevel. A konferenciát a Rend Nagyispotályosa, Dominique de la Rochefoucauld-Montbel vezeti. A magyarországi szövetség részéről a konferencia házigazdája dr. Erőss Loránd, a szövetség ispotályosa.

Több, mint 90 résztvevő érkezik, 36 országból. Jelen vannak Albrecht von Boeselager Nagykancellár, Esterházy János központi kincstárnok, és a Rend prelátusa, Mons. Jean Laffitte, aki az ispotályosi feladatok erényeiről tartott elmélkedést.

A találkozó súlypontja: a nemzeti ispotályosok beszámolói, és az ezekkel kapcsolatos egyeztetések. Külön előadások szerepelnek a programban a Máltai Rend által fönntartott betlehemi Szent Család kórházról, és az Európa szerte működő Roma-programról. Európában a legjelentősebb kisebbség a romáké: a Rend kinevezett hozzá egy rendkívüli nagykövetet, aki több országban támogatja a helyi közösségekbe való integrációjukat, a Rend nemzeti szervezeteivel együttműködve. Erre már külön programok indultak be Magyarországon, Romániában, Albániában és Szlovákiában.

Az ispotályosi konferenciával egyidőben tartják évi közgyűléseiket a Malteser International és a Central and Eastern Europe Order of Malta Relief Organization. A Malteser International a Rend nemzetközi segélyszolgálata, amely világszerte humanitárius szükséghelyzetekben működik: jelenleg egyik súlypontja a Közelkelet, ahol széleskörű tevékenységeket fejt ki a háború sújtotta övezetekben.

Az előadások után a résztevők a magyarországi ispotályos meghívására, ellátogatnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz a zugligeti Szent Család templomba, ahol az MMSZ 1989-ben megalakult. Itt az MMSZ alapító elnöke Kozma Imre atya előadás keretében mutatja be a helyszint és az 1989 nyári eseményeket, ahonnan a rendszerváltás és a máltai professzionálisan szervezett karitatív munka elindult. Ezt követően a templom melletti MMSZ országos központjában lévő Befogadás Házában, dr. Erőss Loránd és Győri Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, mutatják be a hazai karitatív munkát.

A konferencia záróeseménye a Virágvasárnapi ünnepélyes szentmise a Mátyás Templomban.

(Fotók: Kovács Bence)

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu