Hírek

Ispotályosok és magyarok: magyar ásatások Szíriában

Hét év háború se tudta megállítani Major Balázs professzor ásatásait és régészeti feltárásait Szíriában. Major Balázs – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Történettudományi Intézet, Régészeti Tanszék vezetője – 2007 óta vezet ásatásokat a szíriai partvidéken. Kutatásai középpontjában áll Margat vára, amely 1185 és 1287 között az Ispotályos Lovagok – későbbi Máltai Lovagrend – regionális központja volt.

Major Balázs professzor e munkájáról konferenciát tartott Rómában, a Máltai Lovagrend Magisztrális Villájában, a Nagymesteri helytartó, Fra’ Giacomo Dalla Torre jelenlétében. A konferenciát Magyarország Szentszéki Nagykövetsége és a Szuverén Máltai Lovagrend rendezték, a Rend Nagymagisztériumával együtt.

Major Balázs professzor sok fényképpel illusztrált előadásában ismertette a margati vár stratégiai jelentőségét. Rajzok és rekonstrukciók segítségével tájékoztatást adott a vár építészeti struktúrájáról, amely egy példakép szerűen megerősített citadella. Bemutatta – a Rend alkotmánya bevonásával – a különböző várrészek funkcióit; bepillantást engedett a korához képest nagyon fejlett vízvezetési rendszerre, és a konyhákra. Érdekes felfedezést tettek a vár kápolnájában: falfestményeket találtak, többek közt Szent János lefejezéséről, mely valószínűleg egy európai festő alkotása. Ezt a sorozatot ma az egész Szíriában található legfontosabb 13. századbeli freskóknak tartják.

Major Balázs professzor beszélt II. Endre magyar király 1217. évi szíriai katonai expedíciójáról, és arról, hogy az Ispotályosok két nagy szíriai várának – Margat és a Krak des Chevaliers - jelentős pénzbeli adományt adott – ezzel stratégiai szerepüket kívánta alátámasztani.

Habsburg-Lothringen Eduárd, Magyarország nagykövete a Szentszéknél és a Máltai Rendnél, úgy mutatta be Major professzort, mint „nem csak kiváló régész, hanem eminens példája a Magyarországot és a Máltai Rendet összekötő erős szálaknak.”

A magyar kormány támogatásának köszönhetően 282 szíriai diák is részt vehetett az ásatásokban, és ösztöndíjhoz jutottak Magyarországon. Ezek a diákok jelentik a reményt, hogy Szíriában egyszer megújul a régészet, és az ispotályos lovagok történelmi és kulturális hagyatékát méltón megőrzik.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu