Hírek

Integráló játszóteret átadó ünnepség Beregszászon

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat 2017. szeptember 25-én tartotta az integráló játszótér átadó ünnepségét a "Csilla von Boeselager" Máltai Szociális Központban. A játszótér - melynek létrehozásával az a fő cél, hogy olyan integráló eszközökkel legyen felszerelve, amiket a mozgássérült és egészséges gyerekek közösen használhatnak - a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára, valamint a Máltai Szeretetszolgálat, a Szuverén Máltai Lovagrend, a Johannita Segítő Szolgálat, a KCSSz magyarországi és ukrajnai képviselői.

Az egybegyűlteket Makuk János, a BJMSz elnöke köszöntötte. Elmondta, milyen nagy öröm, hogy sikerült egy olyan játszóteret kialakítani, ahol sérült és egészséges gyerekek egyaránt megtalálhatják a számukra legérdekesebb eszközöket, illetve ahol gond és akadályok nélkül játszhatnak együtt. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik anyagi, fizikai és szellemi munkájukkal hozzájárultak e terv megvalósulásához.

Pataki János, a KCSSZ elnöke kihangsúlyozta, milyen fontosnak tartja a BJMSz munkáját, hiszen a szervezet nemcsak a beteg és egészséges embereket, gyerekeket igyekszik összehozni, toleranciára nevelni, ösztönözni, de megfigyelése szerint a különböző nemzetiségűeket is, mivel emlékei szerint, a „Csilla von Boeselager” Máltai Szociális Központ átadó ünnepségén egy magyar és egy ukrán népviseletbe öltözött fiatal tartotta az átvágandó szalagot. Beszámolt arról, hogy a KCSSZ támogatásával húsz helyen kerül sor különböző közösségi terek, irodák, játszóterek kialakítására, hiszen a családjainkban  van a nemzet jövője.

Dr. Illés Boglárka elmondta, hogy a magyar kormánynak nagyon fontos a Kárpát-medencei családok megerősítése, így továbbra is számos formában segítik az ott élő magyar embereket, gyerekeket. Reményét fejezte ki aziránt, hogy az ukrán kormány is szolidáris marad a kárpátaljai magyarok iránt.

Babják Zoltán, Beregszász megyei jogú város polgármestere gratulált az eddigi sikerekhez, és örömét fejezte ki, hogy bár nehéz az itteniek sorsa, mégis igyekszenek építeni, szépíteni, bővíteni. Szavai szerint: „…nehéz megélnünk ezt az időszakot kárpátaljai magyarokként, de reménnyel tölt el, hogy a magyar kormány szívügye vagyunk!”

Molnár János beregszászi esperes-plébános áldotta meg a játszóteret, és ezt követően került bemutatásra az a rövidfilm, amit a tavasszal római filmesek forgattak a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat önkéntes munkásságáról.

A rendezvény keretein belül Andrej Khanasz, az Ukrajnai Szuverén Máltai Lovagrend titkára és Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend budapesti nagykövetségének rendkívüli és meghatalmazott nagykövete átadta a Szuverén Tanács magas rangú elismeréseként a „Pro Merito Melitensi” érdemrend keresztjét Makuk Jánosnak és Schumicky Andrásnak, a BJMSZ-ben kifejtett, fáradtságot nem ismerő munkájukért.

A játszótér átadó ünnepségét Karajnik Irén, a Magyar Kultúra lovagja által összeállított énekcsokor – amit Szabó Anna, Bence Barbara és Szabó Balázs adtak elő - , illetve a Rezeda közép-haladó csoportja által bemutatott táncok színezték. Végül agapéra invitálták a vendégeket, valamint a gyerekek birtokba vették a számukra átadott eszközöket. 

Lásd: Beregszászi Máltai Szeretetszolgálat honlapja - malta.uz.ua  

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu