Hírek

Ferenc pápa fogadja a Nagymesteri Helytartót és a Szuverén Tanácsot

Róma, 2017. június 23. Ferenc pápa a mai napon fogadta a vatikáni palotában Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto-t, a Szuverén Máltai Lovagrend Nagymesteri Helytartóját, kit a látogatásra a Szuverén Tanács is elkísért. Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto megválasztása óta ez volt az első audiencia a pápánál.

„Követlek Benneteket, imádkozom Értetek, haladjatok tovább ezen az úton” -: ezek voltak a pápa utolsó szavai a harmincöt perces találkozás után. „A Szentatya nagyon gyengéd és atyai volt, és nagy figyelmességet mutatott a munkánk emberi és spirituális vonatkozásai iránt” -, mondta Fra' Giacomo.

A találkozó során felvetett témák közt szerepelt a rendi Alkotmány megújítási folyamata, melynek célja, hogy a Máltai Rend jobban megfeleljen egy jelentősen megnövekedett és egyre szélesebb globális jelenléttel bíró intézmény követelményeinek. 

A Nagymesteri Helytartó bemutatta Ferenc pápának a Rend fő projektjeit, melyekkel a menekülteket, az otthonukat elhagyni kényszerülőket és a migránsokat támogatja világszerte: a legkomolyabb humanitárius krízisekben lévő területeken, mint Szíria szomszédos országaiban, főleg Libanonban és Törökországban; továbbá a konfliktusok és éhínségek által sújtott afrikai országokban is, például Dél-Szudánban; és a migránsok tranzit- és célországaiban, mint Olaszország és Németország. 

A Máltai Rend 120 000 önkéntesével, és több mint 2 000 projekttel 120 országban nyújt egészségügyi, szociális és lelki segítséget a legsérülékenyebbeknek és rászorultaknak. Sürgősségi beavatkozásai mellett, a Rend folytatja hagyományos egészségügyi és szociális munkáját.

A találkozás során Fra’ Giacomo Dalla Torre megemlítette a Rendnek a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása érdekében végzett diplomáciai tevékenységét, így többek közt csúcstalálkozókban való részvételét, mint amilyen pl. a GFMD (Global Forum for Migration and Development) jövő héten tartandó berlini találkozója lesz. 

Az audienciát követően a Rend Szuverén Tanácsát fogadta a Szentatya.

Fra’ Giacomo Dalla Torre megajándékozta a pápát egy külön vert ezüst emlékéremmel, mely a Máltai Rend ötvenkilencedik nemzetközi Lourdes-i zarándoklatát idézi. Ezután a Fra' Giacomo Dalla Torre által vezetett delegáció találkozott a vatikáni államtitkárral, Pietro Parolin bíborossal.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu